laugardagur, 15. desember 2007

Opiate



Güzel ve çok güzel kış şarkıları yapan birileri daha var. Geçen ay konuyla ilgili yaptığım ar-ge çalışmaları sonucunda bu gördüğünüz albümü yapan grubu buldum: Opiate.

Opiate aslında tek kişi yine. Grup mrup değil. Vespertine albümünden Cocoon ve Undo'yu yaratmak ve Aurora'yı remixlemek için Björk'le kafa kafaya vermiş Danimarka'lı bir adam Thomas Knak. Sadece artık Auster romanlarındaki gibi kişilik bölünmesinden muzdarip, ne kadar çok ismi olursa o kadar çok yerde olacağını düşünen insanlardan o da. Bir gün biz de farkedeceğiz istediğimiz kadar isme ve karaktere sahip olabileceğimizi ama tek bir bedenimiz olduğunu, aynı New York Üçlemesindeki Daniel Quinn'in birden çok isim altında çalışması ve fakat buna rağmen iki kişiyi aynı anda takip edemeyeceğini farkettiği gibi... Neyse, konumuza dönelim. Opiate = Thomas Knak; bu konuda mutabık olmalıyız. Alva Noto'yla çalışmış olması bir yana, "Reconstruction" isimli güzide filmin müzikleri de kendisinden çıkmış. 21 Nisan 2003 tarihli "Sometimes" isimli album kapağı bu üstte gördüğünüz de. İçinde de sadece 6 şarkı var. Bunun dışında "While You Were Sleeping" ve "Objects for An Ideal Home" adlı iki albümü daha var.

Sanırım bu kadar referans verdikten sonra müziğinden bahsetmeye geldi sıra. Bildiğimiz sıradan sesleri yapaylıktan uzak bir şekilde, arkadaki plaklara özgü çıtırtılara ve sessiz kar seslerine iliştirmiş olduğu farkediliyor ilk başta. Sonra akustik gitar, flüt ve piyanoyu da tanımlanması zor bir şekilde yerleştirmiş müziğine; onu bazı bazı işitiyoruz. Kendisinin iyi bir müzisyen olduğu ise yaptığı müziğin elektronik ortamda üretilmesinden kaynaklanan öngörülebilen yapaylığına rağmen, yapısındaki organikliğe ve kulağa manipule edilmiş suni sesler olarak yansımamasından anlaşılabilir sanırım. Hala dokunaklılar; hislerinizi uçlarından hafifçe havalandırabiliyorlar.

Bu kadar sözden sonra siz de dinleyiniz ve kendi cümlelerinizi kendiniz kurunuz istiyorum artık. Snow Story'e dikkatinizi çekiyor ve benden bu kadar diyorum.

http://www.last.fm/music/Opiate

2 ummæli:

Unknown sagði...

Snow Story çok iyi, hikayesi olan bir şarkı belli ki.

divina sagði...

Çoook...